fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Εκδηλώσεις»Αννα Αχιλλεως Staeubli "Μεσογειος" - 7-29.6.2024
Αννα Αχιλλεως Staeubli "Μεσογειος" - 7-29.6.2024
Έκθεση τέχνης
mesogeios.jpg
Ατομικη εικαστικη εκθεση με την τεχνικη της Εγκαυστικης, η οποια προτοπαρουσιαστηκε στο Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο στην Αθηνα τον Αυγουστο 2023 και τωρα στην Γκαλερι Marginalia στις 7 Ιουνιου 2024 στις 17:30 μεχρι τις 29 Ιουνιου 2024. Τα εγκαινια θα τιμησει με την παρουσια του η αυτη εξοχοτης του πρεσβη της Ελβετιας κ.κ. Christoph Buergener. Το θεμα της εκθεσης ειναι η Μεσογειος θαλασσα οπως αυτη περιγραφεται στο κειμενο που ακολουθει. Η τεχνικη που χρησιμοποιηθηκε ειναι μια αρχαια ελληνικη τεχνικη, η Εγκαυστικη με την χρηση κεριου μελισσας, δαμαρι, χρωστικες σκονες πανω σε ξυλο και την χρηση φωτιας

Η Θάλασσα ως σώμα στο έργο της Άννας Αχιλλέως Stäubli

ἅλς (Α), ἁλός[ᾰ], ὁ, δοτ. πληθ. ἅλασιν· Λατ. SAL, τεμάχιο αλατιού, σε Ηρόδ.·
γενικά, αλάτι, συχνά στον πληθ., σε Όμηρ. κ.λπ.· ἁλὸς μέταλλον, ορυχείο

αλατιού, σε Ηρόδ., Ομήρ. Οδ. κ.λπ.
ἅλς (Β), ἁλός[ᾰ], ἡ, θάλασσα, σε Όμηρ.
ἅλσις, -εως, ἡ (ἅλλομαι), πήδημα, αναπήδηση, σε Αριστ.

Σαράντα ζωγραφικά έργα δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως-Staeubli με εγκαυστική τεχνική ειδικά για τον χώρο αναψυχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη. Ως άλφα αρχής και δασύ πνεύμα ανέμου, ως λάμδα υγρό συνέχειας, ως σίγμα αλμυρό. Ως κέλυφος και έμβιο παλίμψηστο με μαγικό περιεχόμενο. Ως θριαμβική αρχέγονη πηγή ζωής, ως αέναη τροφό μα και
ως διάπλου πολιτισμού, διεκδίκησης συνόρων και επικοινωνίας. Να την κατανοήσουν και να την τραγουδήσουν ως Θάλασσα μικρή και ως ωκεανό, ως μύρα μαγική και πέλαγος, ως πόρο και ως πόντο ανεξάντλητο, ως χάος και ως δόνηση, ως ζάλη και γαλήνη.

Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του Ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα, ως το Μυρτώο και το Λιβυκό. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
 
Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, η θάλασσα ως στικτό οργανικό σώμα, ως τόξο ουράνιο αναρίθμητων αποχρώσεων του μπλε και ως κέλυφος μυστήριο πλασμάτων και μύθων, παρουσιάζεται θριαμβική, χωρίς την ανάγκη αφηγηματικών μέσων. Πλασμένη με ένα συναρπαστικό φάσμα διαφορετικών και αναπάντεχων χροιών και τόνων που ανάγουν στην αρχαία ελληνική ζωγραφική, αντιμετωπίζεται από τη δημιουργό ως πρωτόπλαστο εύρημα και δημιουργεί έναν μυθώδη κάμπο διαφορετικών ψυχογραφικών στιγμών και διηνεκών ωκεάνιων συντεταγμένων.
Καθοδηγούμενη από την επιτακτική ανάγκη της να αποδώσει το μεγαλείο των χρωμάτων, τη ρυθμολογία του σχήματος, την επιθυμία της αφής, την ευφραντική υγρασία, το διηνεκές και το
ανεξάντλητο βάθος και πλάτος, τον προαιώνιο μυστικό κυματισμό, η Άννα Αχιλλέως Staeubliαφοσιώθηκε εδώ και δεκαετίες στις εγγενείς δυσκολίες της τεχνικής και στις συναρπαστικές
δυνατότητες της εγκαυστικής τέχνης. Στις θάλασσές της, ανακαλύπτουμε τη δυνατότητα μιας νέας εκτέλεσης που πραγματοποιείται με αλάνθαστη τεχνική και υπερβατική καλλιτεχνική ιδιότητα. Φωτίζοντάς έτσι τις πολλαπλές επιστρώσεις της ιστορίας, την εξπρεσιονιστική συγκίνηση του ρευστού και αυτοσχέδιου χρωστήρα, της έξεργης υλικότητας, της ανεπαίσθητης φωτοσκίασης και της εκφραστικής χειρονομίας.
Προσεγγίζοντας με τρόπο βραχύ και ευρηματικό το κυρίαρχο αυτό διαχρονικό ελληνικό σύμβολο, η Άννα Αχιλλέως Staeubliπλάθει από την αρχή μια εξαιρετική λιτή όσο και πυκνότατα απτή ζωγραφική σημειολογία που καθηλώνει τον θεατή.
 
Ίρις Κρητικού
Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης
Επιμελήτρια της έκθεσης
 
Βιογραφικο
Η Αννα Αχιλλεως Staeubli, ζωγραφιζει μεταξυ Παφου, Βερνης και Αθηνας απο το 2000.
Αποφοιτησε την Σχολη Ξεναγων Κυπρου εχοντας εντρυφησει στην Ιστορια, την Ιστορια της Τεχνης, την Αρχαιολογια, την Γεωλογια και αλλα. Παρακολουθησε μαθηματα τεχνης στην Ελβετια, την Ελλαδα και τις Ηνωμενες Πολιτειες.  Ενμπνευσμενη απο την θαλασσα, την φυση, τα λουλουδια,  τα μεταλλεια, την αρχαια και βυζαντινη τεχνη, δημιουργει εργα με την τεχνικη της Εγκαυστικης, χρησιμοποιωντας κερι μελισσας, δαμαρι και χρωστικες σκονες. Ζωγραφιζει επισης με ακρυλικα και λαδι. Η Αννα εχει στο ιστορικο της ατομικες εκθεσεις καθως και αριθμο συμμετοχων σε ομαδικες εκθεσεις σε Μουσεια, Ιδρυματα Τεχνης, δημοσια και Ιδιωτικα καθως επισης και σε γκαλερι στην Ελβετια, Γαλλια, Ελλαδα και Κυπρο. Τα εργα της βρισκονται σε συλλογες δημοσιες και ιδιωτικες στην Ελβετια, Αυστρια, Γερμανια, Ηνωμενο Βασιλειο, Ισπανια, Μαλτα, Ελλαδα και Κυπρο.

Επικοινωνια
Website:  www.anna-as.com
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook:  Anna Achilleos Staeubli
Instagram: anna_achilleos_staubli

Χώρος/οι
Όνομα:  Γκαλερι Marginalia
Ταχυδρομική διεύθυνση:  15 Αρχ. Κυπριανου, 2059 Στροβολος, Λευκωσια
Τηλ.:  +357 99657080    
Ιστοσελίδα: 
www.marginalia.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FB MarginaliaGallery and Μιχαλης Αναστασιαδη
Instagram:  marginalia_gallery

Ημερομηνία έναρξης/Ημερομηνία λήξης:  7 Ιουνιου-29 Ιουνιου 2024 

Ώρα έναρξης/Ώρα λήξης 19:30-22:00 

Ώρες Επισκέψεων: Τριτη-Παρασκευη 10:00-13:00 & 17:30-20:00 και Σαββατο 10:00-13:00

Τιμή Εισόδου/Εισιτήριο:  Δωρεάν
 
Ιστοσελίδα:  marginaliagallery.com
DATE AND TIME
Έναρξη: Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2024
Λήξη: Σάββατο, Ιουνίου 29, 2024
LOCATION
Λευκωσία
LEFKOSIA MUNICIPALITY
VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.